
Doğada Olmanın 7 Fayfası
Fiziksel ve mental sağlığın desteklenmesi adına bir insanın yapabileceği en faydalı aktivitelerden bir tanesi doğada vakit geçirmek. Kentsel doku içerisinde giderek daralan bir alanda var olma mücadelesi veren yeşil alanlar, kent insanının genetiğinde var olan doğal çevrelerde bulunma ihtiyacını karşılamaz hale gelmeye başladı. Gündelik koşturmacalar ve stres yükünü artıran ortamlar içerisinde farkında olmadan sağlığımızı da riske atmış oluyoruz. Yapılan bazı çalışmalar1, işe bağlı hastalıkların %40’ından fazlasının stres kökenli olduğunu ortaya çıkarsa da insanlar bu stresi boşaltacak koşullar sağlamanın önemini henüz tam olarak idrak edemedi.
Doğada vakit geçirmenin size sağlayacağı faydalardan 7 tanesini bu nedenle bu yazıda derledik.
- Günışığı duygusal esenlik temin eder.
Brigham Young Üniversitesi’nden psikologlar, mutluluk duygusuyla günışığı arasında doğrudan bir bağlantı saptadılar. Mutluluk hormonunun büyük payının gün doğumundan günbatımına kadar geçen süre içerisinde salgılandığını biliyor muydunuz?
- Doğa, kolay bir stres atma yöntemi sunar.
Stresi tetikleyen hormonların doğal ortamlarda daha az salgılandığı biliniyor. Bu tip çevreler, telefonlardan uzakta, insanların kendilerine odaklanabileceği sağlıklı bir fırsat yaratıyor.
- D Vitaminin vazgeçilmez kaynağı güneş.
2012’de yapılan bir çalışma2, dünya nüfusunun %50’sinin yeterli D vitamini alamadığını ortaya koyuyor. Özellikle güneş ışınlarına daha az maruz kaldığımız kış mevsiminde bu sayı daha da artıyor. Grip gibi enfeksiyonlar ve kalp rahatsızlıklarının önlenmesine yarayan bazı enzimlerin var oluşunda D vitamini önemli bir rol oynuyor. Kent yaşamında kapalı iç mekânlarda ve yüksek yapıların gölgeleri altında güneş geçirmeyen sokaklarda bu ihtiyacı karşılamak ne yazık ki pek mümkün olmuyor.
- Temiz hava, bol oksijen…
İç mekânlarda havayı kirleten partiküller, dış mekânlarda maruz kalınanlardan tam 100 kat daha kötü3. Öksürük, hapşırık, baş ağrısı gibi semptomlara yol açabilen iç mekânların solunan havası, vücudun ihtiyaç duyduğu sağlıklı ve temiz solunumu sağlayamıyor. Akciğerlerimize hak ettiği sıhhati ve sevgiyi sunabilmek adına doğal ortamlarda bulunmak önem arz ediyor.
- Ruhsal esenlik, mutlu ilişkilerin anahtarıdır.
Doğada zaman geçirmenin ruh sağlığı açısından birçok pozitif etkisi var. Odaklanma problemlerine iyi gelmesi, kandaki seratonin oranını artırması ve beynin sevgi, empati gibi duygularla ilgili bölümünü stimüle etmesi yönleriyle diğerleriyle kurduğumuz ilişkilerde başarılı olmamıza da yardımcı oluyor.
- Depresyon riskini elimine edin.
Kapalı mekânlarda uzun süre bulunduğumuzda, özellikle stresli iş ortamlarının zihnimizde yarattığı etkileri silmek için bir şey yapamadığımız dönemlerde, depresyon için de ortam yaratmış oluyoruz.
- Sporu eğlenceli hale getirin.
Kalabalık spor salonlarından ne kadar hoşlanıyorsunuz? Hele ki, böyle bir pandemi döneminde, sosyal mesafenin büyük önem taşıdığı ve gündelik yaşantının farklı bir formatta ilerlediği bu yeni normalde sportif aktiviteler için en ideal yer belki de tenha bir orman veya yeşil bir yamaç olabilir.
Doğada vakit geçirmenin daha onlarca nedeni olmakla birlikte, akla ilk gelen yedi tanesini sizin için derledik. Şehir yaşamının birçok avantajı olmakla birlikte, vücudumuzun bize yaptığı önemli çağrıları da duymazdan gelemeyiz. Haftasonları özellikle büyük şehirlerin sınırları içinde kalan yeşil alanlar gerek kalabalık olmaları, gerek doğanın sunduğu ekolojik çeşitliliğe erişememeleri nedeniyle kendinize ait uzakta bir yerlerin tadını vermeyecektir. Yorgun ve stresli hissederek yaşamaya bir son vermek için büyük servetlere ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, tekrar düşünün deriz. Doğanın içinde, mütevazı bir eve uygun bir araziye son derece makul bütçelerle sahip olabilirsiniz.
Kaynaklar:
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/
3 https://www.cnbc.com/2016/04/22/indoor-air-can-be-deadlier-than-outdoor-air-research-shows.html